Jægergårdsgade

Sådan påbegynder du studietiden uden gnidninger

By 4. august 2018 Ingen kommentarer

Sommerferien lakker mod enden. Når flyet lander fra de sydlige egne, bikinien er vasket fri af saltvand, og ferieminderne klistret i scrapbogen, starter en ny tid for en række danske unge, når deres studietid begynder i én af Danmarks største studiebyer: Aarhus.

Studielivet adskiller sig, for mange unge, fra den tidligere tid, da universitetslivet byder på langt større individualitet og ansvar til individet selv. I denne artikel vil du, som kommende studerende, hjælpes til at komme godt i gang med en række råd til at skabe en glidende overgang til studielivet.

Brug byen

Aarhus har den største koncentration af studerende i Danmark. Når unge mødes i så stor grad, skabes et unikt kultur-, studie- og byliv, der byder på aktiviteter, underholdning og muligheder for alle personligheder.

Udover byens udbud af musik, mad, kunst og andet kultur finder du også faciliteter, der perfekt understøtter dit studieliv. Rundt omkring i byen finder du en række forskellige læsepladser til selvstudie såvel som læsegrupper og gruppearbejde. Du vil finde læsero, inspiration og gode mødemuligheder på selve universitetet, Arkitektskolens bibliotek og nyåbnede Urban Mediaspace på Dokk1. Omkring byen finder du også underskøn naturoaser, der danner perfekt rammer for fordybelse.

 Flyt med ansvar og overblik

Organisér din flytning til byen på bedste vis. Det kan være et uoverskueligt projekt at flytte – specielt, hvis det er første gang. Ligegyldigt om flytningen er den første væk fra mors tag, eller du blot skal være herre i nyt hus, er det essentielt for dit overskud i perioden før og i den tidlige studietid, at der et styr på flytningen.

Når du flytter, skal det ske med overblik og ansvar for dine ejendele. Hvis du ikke selv har de fornødne ressourcer til at skabe en tryg og god overgang fra hjem til hjem, kan du vælge at søge hjælp hos en professionel flytteforretning som havkrogflyt.dk/flytning-privat/, der har den faglige viden og erfaring til at tilbyde den hjælpende hånd, du behøver. 

Hav styr på budgettet

For at studielivet skal blive ved med at være succesfuldt i længden, er det nødvendigt, at du har styr på din økonomi. Budgettering er nøglen til at danne et overblik over din privatsituation. Ved at overveje, hvor meget du har til diverse udgifter, og hvilket rådighedsbeløb du står tilbage med, når faste udgifter er dækket, kan du bedre forholde dig til, hvordan din livsstil kan forme sig i din studietid.

Udregn din SU, og overvej, om et ansvarligt studielån eller arbejde er nødvendigt for at få tingene til glide, således som du ønsker det.

Hvis du finder, at det kunne have fordel for dig, og at du har det fornødne overskud, kan du vælge at søge et studiejob. Der er mange studerende i samme by – og der kommer mange til på samme tid som dig. Begynd derfor så tidligt som muligt med at undersøge dine muligheder og ansøg. Brug dit netværk til dette; der er ofte nogen, der kender nogen, som kan hjælpe dig godt på vej.

Prioritér dine ønsker og behov

Med et overblik over din økonomiske situation er du bedre stillet til at prioritere dine behov og ønsker. Hvis underholdning, festivaller og rejser giver dig overskud og glæde, er det vigtigst, at disse prioriteres. Omvendt foretrækker andre at leve i bedre omgivelser, mens nogle hellere vil spise og drikke godt.

Når du er bevidst om, hvad der giver dig værdi, kan du designe din hverdag derefter, således at dine penge bruges på det, der gør dig glad. Spar på madbudgettet ved at købe ind efter stram madplan, eller vælg gratis aktiviteter til.